Svéd és más masszázsok

Masszázs

A masszázs a test felületén manuálisan kivitelezett és terápiás céllal alkalmazott mechanikai inger, amely a szervezet válaszreakcióját, a fizikális gyógyhatást váltja ki. Elsődleges hatások: Hajszálerek tágulása, vérnyomás-pulzus módosulása,  izom rugalmasság, teljesítménynövekedés, anyagcserre fokozódás, hőmérséklet emelkedés, nyirok-vér keringés javulása, fokozódó vizelet kiválasztás, fokozódik az elhalt hámsejtek leválása, öregedést késlelteti, gyorsabban távozik a mirigyváladék, hámképződés fokozódik, faggyú ürülés folyamatossá válása, vénás keringés javulása.

Legfőbb gyakorlati haszna:

A fájó izmokat melyek megfeszülnek, begörcsölnek így oxigén és tápanyag hiányos állapotba kerülnek stimulálja mely elősegíti az érintett terület regenerálódását valamint normál működésének fenntartását. A masszázskezelések továbbá segítenek a helyes testtartás elérését ezzel megszüntetve a fájdalom forrását.

Foglalj időpontot!

Nyújtás

A nyújtás fontossága megkérdőjelezhetetlen. Nyújtás nélkül izmaink megrövidülhetnek, rugalmatlanná válnak így nagyobb eséllyel sérülhetnek megterhelés közben. A nyújtás hozzájárul izmaink egészségéhez és nagyban segíti azok normál működésének helyreállítását.

Legfőbb gyakorlati haszna:

Egy megrövidült izom fájdalmat okozhat illetve felborítja a test szimmetriáját melynek következménye, hogy csontozatunk előbb utóbb alkalmazkodik az újonnan kialakult helyzethez ezáltal struktúrális deformitásokat szenved pl.: gerincferdülés. A nyújtásos gyakorlatokkal ezeket a problémákat előzzük meg valamint kezeljük.

Vezetett passzív kimozgatás

Az izületek teljes mozgástartalmának megőrzése esetleges beszűkült mozgástartományok oldása. A masszőr végzi el az adott izület összes mozgását így segítve az egészséges állapot fenntertásában valamint az izület rehabilitásában.

Legfőbb gyakorlati haszna:

Egy esetleges trauma után egy izülethez tartozó mozgásformák fájdalmassá válnak majd a kímélet hatására ezen funkciók csorbát szenvednek. (pl.: váll izület rotátorköpenyének illetve annak környékének sérülése és/vagy gyulladása után az érintett kar mozgástartománya beszükül.) A kimozgatásos terápia erre a helyzetre kínál megoldást illetve adott esetben prevenciót.

Mézes masszázs

Ez a masszázsforma olaj vagy krém helyett mézet használ vivőanyagként. A mézben oldott ásványi anyagok transzdermális alkalmazásán kívül remek eljárás az izomzat lazítására, de főként a kötőszövet állapotát javítja. Szépészeti hatásai sem elhanyagolhatóak, többek között puhává és selymessé teszi a bőrfelületet, valamint feltölti vitaminokkal és ásványi anyagokkal miközben méregteleníti is azt.

Legfőbb gyakorlati haszna:

A felületre vitt méz az eljárás alatt vákuumot képez a masszőr keze és a kezelt felület között, ezzel tulajdonképpen kiszívja a pólusokban és a bőrben rekedt méreganyagokat. Az eljárás erős vérbőséget okoz a kezelt területen, tovább fokozza a méregtelenítést és a regenerálódást.

Szappanhabos masszázs

Ez a technika az iszlám kultúrából ered hammam masszázs néven ismert. Magyarországon a török hódoltság ideje alatt vált elterjedté. Fürdős masszázsként van számon tartva, habár nem csupán a testi megújulást szorgalmazza. A masszázs jelentősége a mai napig a test megtisztulásában rejlik. (Mecset látogatás előtt, hogy tiszta testtel mehessenek a lelküket ápolni.) A tradicionális verziót nálunk is több fürdőben alkalmazzák. Ebből alakult ki a szappanhabos masszázs, mely otthoni körülmények között is könnyedén elvégezhető.

Legfőbb gyakorlati haszon:

Teljesen allergén mentes olíva szappannal van elvégezve a kezelés mely a bőr minden nemű irritációja nélkül megy végbe. A visszamaradó vivőanyag pedig könnyedén eltávolítható a bőrről a különböző olajokkal szemben.

Aromaterápiás masszázs

Alapja az aromaterápián nyugszik, amit már az ókori egyiptomiak is használtak. Lépten nyomon találunk bizonyítékokat használatára a későbbi történelemben is. Az 1920-as években komolyabb tanulmányok is készültek a témában, valamint 1928-ban megjelent az első könyv Rene Gattefosse nevéhez fűződve. A terápia alapja, hogy inhalálva és transzdermálisan a különböző illóolajok eltérő fiziológiai hatásokat váltanak ki a szervezetben ezért célirányosan alkalmazhatók a szükségleteinkhez mérten. Amíg egyes illatok nyugtatnak és altatnak, (levendula) mások felpörgetnek (citromfű). Némelyek jó görcsoldók, (rozmaring) míg akadnak immunizáló sebgyógyító hatással is rendelkezőek (citrom, aloevera).

Legfőbb gyakorlati haszon:

Egyes terápiák remekül kiegészíthetők hatóanyag tartalommal rendelkező vivőanyagokkal. Habár legszélesebb körben elterjedve a relaxáló masszázsok körében van.

Foglalj időpontot!